Fra laksesmolt til privatfly - som CRM-rådgiver i Amesto! 💡
Hvordan jobber egentlig en CRM-rådgiver i Amesto, og hva kan du som søker forvente å oppleve i en slik rolle?
Som CRM-konsulent i Amesto deltar du i ulike prosjekter hos kunder. Det gir en god variasjon i jobbhverdagen, samtidig som du får anledning til å oppleve fagområdet i praksis med ulike applikasjoner og bruksområder. Og enkelte ganger får du tilgang til fag du faktisk ikke visste fantes.
– Det beste med å jobbe som CRM-rådgiver må jo kanskje sies at du får se, oppleve og lære utrolig mye om veldig ulike bransjer. Ute hos kunder vil de gjerne vise deg det de holder på med, alle sine maskiner og duppeditter, alt de selger, sier Esben Jørgensen, leder for CRM i Amesto Solutions. – Samtidig tegner de gjerne opp situasjonen allerede i kundemøtene - for å gi større forståelse for virksomheten og hvordan ting henger sammen på baksiden.
CRM-rådgiver Per Olav Langås fikk nylig en påminnelse om hvorfor han er i denne bransjen, og hvorfor han motiveres av å jobbe med CRM-faget. En nystartet bedrift i seafood-bransjen ønsket å se på mulighetene som ligger i CRM-systemer.
– I møtet var både salg, produksjon og ledelse representert. Men istedenfor en ren presentasjon forløp hele møtet som en god diskusjon. Bedriften beskrev sine tanker og behov, og min oppgave ble å trekke de store linjene mellom fag og deres behov, forteller Langås.
Hvordan ting henger sammen innbefatter informasjon om prosessene fra leverandører og hvordan det passer inn i prosjektet, om økonomi, og ikke minst om hvem premissgiverne er.
– CRM handler om mennesker, og informasjon om hvordan det er å jobbe tett på. Vi snakker om hvem som kjenner hvem, teamene, og hvilke regler som gjelder. Det er også viktig å få kundens terminologi inn i systemene. De må fortsette å snakke sitt språk. En god rådgiver er nysgjerrig, og skal være interessert i å se hvordan ting henger sammen, understreker Jørgensen.
Etter diskusjon frem og tilbake endte de opp med en tidslinje der CRM ble prioritert, deretter logistikk, prosjektstyring, og så ERP.
– Etter møtet var det tid for omvisning, og da ble det enda mer interessant. I produksjonshallen stod en maskin som de holdt på å utvikle for å kjønnsseparere laksesmolt, sier Langås.
Laksesmolt føres gjennom et rør inn i maskinen, der de passerer et ultralydapparat som tar et bilde. Bildet blir så analysert, og smolten kjønnsbestemmes øyeblikkelig. Maskinen sluser så smolten til høyre eller venstre.
– Dette gjøres stort sett med standardkomponenter, men når maskinen skal produseres stilles det store krav til sporing av deler. Når maskinen skal selges videre må alt dokumenteres for kunder og potensielle kunder. Det er her CRM kommer inn, og plutselig henger alt sammen, forklarer Langås.
Langås forteller videre at kunden har tegnet et praktisk bilde av alt som skal komme sammen i en løsning. – Vår oppgave er å forstå hvordan prosessene kan understøttes av et system, og hvilke krav som stilles, forklarer han.
Som CRM-rådgiver må du kunne omstille deg til ulike kunder. Det betyr å være åpen og mottakelig, og kunne sette deg inn i kundens måte å jobbe og kommunisere på.
Ute hos kunde får rådgivere ofte innblikk i uventede og artige situasjoner og prosjekter. I et prosjekt er du med en kunde der de ansatte har kjøpt seg en turbuss som de bygger om. I et annet prosjekt er du hos en kunde med ansvar for fly, og plutselig får du omvisning i et privat jetfly som de har ansvaret for driften av. (Nei, det var ikke som på film, det var trangt i dette flyet også.)
I samme bygg som de bygger maskin for laksesortering, holder et annet selskap i samme bransje til. De har en maskin for automatisk vaksinasjon av laks. Hver laks får også satt inn en liten RFID-brikke.
Ved å kombinere data fra disse to maskinene har man plutselig et enormt datasett som kan brukes til analyse av fisken liv. Hva vårt søsterselskap Amesto NextBridge kunne fått ut av dette overlater vi nå bare til fantasien.
– Med RFID kan man opprette ID på individnivå, og samtidig få et bilde av laksen, som gir informasjon om vekt, volum, eventuelle skader og mer. Nå har man ID på hver laks ved slakting, med akkumulert data på både tilvekst og frafall.
- Nei, at CRM er kjedelig kan man i hvert fall ikke påstå, konkluderer Langås.
I arbeidet med å sette opp en CRM-løsning må mange prosesser som leder inn i andre systemer beskrives, som hvordan rapporter overføres på tvers av systemer. Det er ikke et mål å bli spesialist på ERP eller andre systemer, men det er viktig med en helhetlig forståelse av dem.
CRM er et utrolig viktig verktøy og system for å holde orden på virksomhetens relasjoner og forbindelser. Du som allerede jobber med faget vet det godt. Samtidig kan CRM brukes ganske ulikt i forskjellige virksomheter, og på måter som både er overraskende og imponerende.
– Når du jobber med CRM i Amesto jobber du på prosjekter med stor variasjon og ulikt omfang. Du kommer borti veldig mye forskjellig og lærer noe nytt hver dag. Selv om du allerede synes CRM er et spennende fagområde blir det hands-on bare mer og mer morsomt å jobbe med, forklarer Esben Jørgensen.
Men hvorfor blir folk så lenge i faget CRM?
- Det har noe å gjøre med at du aldri blir stående fast, du får utviklet deg og tilegnet deg ny kompetanse hele tiden, sier Jørgensen.
Jørgensen forklarer at det å jobbe med CRM er litt som å sette opp legoklossene på en ny måte, og ikke være redd for å prøve nye ting. Samtidig skal du ikke bare tenke nytt, men også bruke det du allerede har.
- En annen viktig faktor er at dette i overraskende stor grad ikke er et teknisk fag. Det er menneskene som står i fokus. Hva de ønsker, hva de vil oppnå og hvordan de enklest skal komme dit.
Jørgensen forklarer CRM-faget i stor grad handler om arbeid rundt hvordan prosesser og språk henger sammen, hvordan endringer påvirker folks arbeidshverdag og hva som skal til for at de vil akseptere disse endringene. Med så ulike holdninger kunder har til dette, så er det klart at ingen dag blir lik.
– Det er ikke alltid slik at alle kunder vil ha noe splitter nytt, men vi må likevel angripe utfordringene utenfor boksen. Folk agerer ikke alltid som du vil tro, og da er det viktig å komme ut av den boksen. Vi må snu på eksisterende tankesett og funksjonalitet, og være fremoverlent når det gjelder ny teknologi og nye muligheter. I bunn og grunn handler det om å hjelpe behovene og ønskene til kundenes kunder, avslutter Jørgensen.